Taso I

Tason I tuntisisällöt:

  • Jännitystekniikat
  • Kontrolloidut rotaatioliikkeet
  • Hengitysharjoitteet

Kinstretch-harjoittelu tulisi aloittaa tason I tunnilta, mutta taso I ei ole suunnattu vain aloittelijoille. Perusteita ei kukaan hallitse liian hyvin, joten tunnit ovat suositeltavia myös pidemmälle edistyneille harjoittelijoille. Lisäksi päätät itse, kuinka haastavan tunnista teet.

Jännitystekniikat

“If you master tension… you master range” – Dr. Andreo Spina, KINSTRETCH™ & FRC® founder

Erilaiset jännitystekniikat ovat keskeisessä osassa Kinstretch-harjoittelua. Isometrisen jännityksen avulla on mahdollista saada aikaan monenlaisia myönteisiä vaikutuksia kehossa. Oikeanlaisten jännitystekniikoiden hallitsemisen ja käyttämisen avulla harjoittelusta tehdään erityisesti turvallista. Lisäksi liikkuvuutta on mahdollista haastaa sekä kehittää mahdollisimman suurta kehon jännitystilaa käyttäen.

Tunneilla ohjeistamme kuinka käytät koko kehon jännitystekniikkaa osana rotaatioliikeharjoittelua, jolloin kykenet keskittämään rotaation haluttuun niveleen. Opetamme myös kuinka kasvavaa jännitystä hyödynnetään esimerkiksi liikkuvuuden lisäämiseen tietyn kehonosan suhteen. Käyttämällä kasvavaa jännitystä oikein, ääriasentoon venytetyn kehonosan lihasaktiivisuus paranee johtaen kudoksellisiin sekä hermostollisiin muutoksiin. Liikelaajuus kasvaa ja hallinta lisää.

Kontrolloidut rotaatioliikkeet

Rotaatioliikkeet ovat kaikkein tärkeimpiä Kinstretch-harjoitteita. Ihmiskehon jokaista niveltä tulisi käyttää täydessä liikelaajuudessaan päivittäin. Päivittäisen hampaiden harjauksen kaltaisesti myös nivelten toimintakyvystä täytyy huolehtia aktiivisesti. Kaikille meille on annettu syntymässä terveet ja toimivat nivelet. Jos et käytä niveliäsi kuten niitä on tarkoitettu käytettävän, ajan kuluessa menetät niiden hyvän toimintakyvyn.

Rotaatioliikkeiden idea on ikään kuin piirtää mahdollisimman isoa ympyrää halutulla kehon osalla. Ainoastaan harjoitteessa käytettävä nivel tuottaa liikettä muun vartalon pysyessä vakaasti paikallaan. Pienten yksityiskohtien huomioiminen on erittäin tärkeää.

Tason I tunneilla opastamme kuinka käyt kehon nivelet kokonaisuudessaan läpi päästä varpaisiin. Opit rotaatioliikkeiden tekemisen niin, että ne kehittävät liikkuvuutta, kehonhallintaa ja nivelten terveyttä. Lisäksi kehittämällä niveltesi liikelaajuuden hallintaa pienennät loukkaantumisriskiä arjessasi ja liikunnallisissa harrastuksissasi.

Rotaatioliikkeet mahdollistavat myös mahdollisten liikkuvuuden kehityskohteiden ja ongelmakohtien paikantamisen kehossasi. Liikkeiden avulla kykenet varmistamaan, että ruumiisi toimintakyky ja edellytykset hyvälle liikkumiselle ovat kunnossa.

Rotaatioliikkeiden tekeminen oikeaoppisesti on tehokasta, mutta haastavuudessaan myös hauskaa. Teet elämäsi parhaan valinnan hyödyntämällä rotaatioliikkeitä osana päivittäisiä rutiinejasi.

Rotaatioliikevariaatioita on suunnaton määrä. Jokaisella tunnilla kerrataan aikaisemmin opeteltuja harjoitteita sekä tutustutaan aina uusiin rotaatiovaihtoehtoihin.

Hengitysharjoitteet

Hengitys on yksi harvoja tapoja vaikuttaa autonomisen hermoston toimintaan, mikä vaikuttaa monien muiden asioiden ohella myös liikkuvuuteen. Kinstretchiin sisältyy myös hengitysharjoittelua, sillä oikea hengitystekniikka on taito.

Tason I tunneilla käydään läpi, kuinka hengitystapa vaikuttaa kehon ryhtiin. Huomioimalla hengitystapasi ja ryhtisi välisen kytköksen, teet liikkuvuusharjoittelusta menestyksellisempää. Lisäksi erilaisia hengitystekniikoita on mahdollista käyttää esimerkiksi parasympaattisen hermoston rauhoittamiseen. Parasympaattinen hermosto on keskeinen tekijä liikkuvuuden kehittämisessä ja palautumisen edistämisessä.