Ihminen ≠ kone

”We are organisms, not computers.” -Robert Epstein: The empty brain

Mikäli pysäytät kenet tahansa kadunmiehen ja kysyt kumpi tuli ensin, ihminen vai tietokone, saat todennäköisenä vastauksena hämmentynyttä pään pyörittelyä. Oikeasta vastauksesta ei ole epäselvyyttä. Silti olemme taipuivaisia jäsentämään ajatteluamme metaforan kautta ja näemme ihmisyksilön tietokoneeseen rinnastuvana kojeena.

Ihmiskehossa ei kuitenkaan ole keskusta, joka käynnistää esiohjelmoidun liikemallin nimeltä ”kyykky” tai ”hyppy”. Sen sijaan me olemme käsittämättömän monisyisiä kokonaisuuksia. Kehittyneinkään tietokone ei rinnastu siihen loppusummaan, jota ihmiseksi nimitetään. Vakioitujen liikemallien käynnistämisen sijaan kehomme pyrkii itsejärjestymään tavoitellun päämäärän mukaisesti. Motorisia taitoja vaativissa suorituksissa sisäisten tekijöiden lisäksi ulkoiset tekijät vaikuttavat tapoihimme toimia ja liikkua.

Liikkeen aikana kehossa tapahtuu tuhansia ja tuhansia asioita samanaikaisesti. Keholla on myös tuhansia ja tuhansia vaihtoehtoja toteuttaa haluttu liike. Seikan ymmärtäminen ei edellytä esimerkiksi aistien, hermoston ja lihasten toimintaan liittyvien yksityiskohtien tarkastelua tai nivelten astelukujen huomioimista. Kokeilepa mennä kyykkyyn linjaamalla jalkaterät suoraan eteen. Toista liike kääntämällä toinen jalka sisään. Havaitset välittömästi, kuinka jo pieni muutos jalan asennossa vaikuttaa miltä liike kehossa tuntuu.

Samaan yksinkertaistettuun tapaan ruumiisi ulkopuolelle jäävien asioiden vaikutus liikkeeseen on helppoa tiedostaa mielikuvaharjoituksen avulla. Kuvittele, mikä merkitys muun muassa ympäristöllä, ajankohdalla tai muilla henkilöillä on suoritukseesi, jos teet kyykkyliikkeen aamuvarhain epätasaisella alustalla tyhjässä kuntosalissa. Tai kun teet saman liikkeen iltapäivään sijoittuvan kisan aikana tasaisella nostolavalla satapäisen yleisön edessä.

Edeltävät havainnollistukset ovat erittäin karrikoituja. Liikkeeseen liittyy lukematon määrä muutostekijöitä vaikka kaksi yhtenevää suoritusta tehtäisiin peräkkäin. Liikemalleja ei ole koskaan mahdollista toistaa täysin identtisesti kehomme kompleksisuuden ja alati muuttuvan todellisuuden ansiosta. Mitä enemmän ihmiskeholla on vapautta liikkeen tuottamiseksi, sitä enemmän keholla on mahdollisuuksia ilmaista liikettä monimuotoisesti. Tämä luo paremmat edellytykset urheilla, liikkua ja elää ennakoimattomienkin muuttujien alaisuudessa.

Ihmiskeho on paljon uskomattomampi kokonaisuus kuin yksikään laite. Laitteiden kaltaisesti me kuitenkin tarvitsemme jatkuvaa huoltoa, jotta suoriudumme valitsemistamme haasteista mahdollisimman hyvin. Kinstretch-tunneilla emme viritä elektronisista piireistä kasattuja tietokoneita vaan keskitymme työstämään lihaksista, luista ja muista orgaanisista komponenteista rakentuvia läppäreitämme. Emme kuitenkaan yritä hakkeroida kehojamme pikavoittojen toivossa vaan aherramme yhdessä ruumiimme hardwaren parissa pysyvän ja paremman perustan luomiseksi.

Tule mukaan upgreidaamaan toimintakykysi, sillä kehosi merkkiä tai mallia et voi vaihtaa uuteen!